Gaël Minet, ODS Geveltechniek

Gaël Minet is Bouwkundig Adviseur Dak- en Geveltechniek bij ODS Geveltechniek.

Wie ben je en wat doet je bedrijf?
ODS levert al 60 jaar stalen raam-, deur- en vliesgevelsystemen van het Zwitserse merk Jansen aan fabrikanten in Nederland en België. Bij architecten zijn onze slanke profielen en vliesgevels zeer geliefd. Vanaf het schetsontwerp tot en met het definitief ontwerp adviseren we hen over de meest geschikte toepassingen van de verschillende Jansen systemen. Voor sommige projecten gaan we zelfs zo ver dat we nieuwe producttoepassingen bedenken en testen. Dit doen we vaak samen met Jansen en meestal op het gebied van veiligheid.

Waarom doet ODS mee met FIS?
In principe kunnen stalen Jansen puien 100 jaar mee. Regulier onderhoud is daarbij natuurlijk wel noodzakelijk. Voor een ramenfabrikant die service verleent op bijvoorbeeld 200 deuren van een Universiteitsgebouw vormt de FIS applicatie een handig hulpmiddel. Door actieve RFID tags (die een bewegingswaarde kunnen doorgeven) op deuren te plaatsen kan een servicemonteur in een keer uit de FIS applicatie lezen welke deuren nauwelijks gebruikt worden. Daardoor hoeft hij misschien maar bij 150 deuren de scharnieren te controleren, wat aanzienlijk scheelt in de kosten. Wanneer een slot niet meer goed functioneert, dan kan de monteur in FIS lezen welke typen er vervangen moeten worden en of dit binnen de garantietermijn valt. Door mogelijke mankementen vroegtijdig te signaleren kan de levensduur van het hang- en sluitwerk met weinig kosten worden verlengd. Hierdoor zullen servicecontracten alleen maar voordeliger worden voor gebouwbeheerders.

Daarnaast zal men in het kader van Circulair Bouwen steeds meer proberen om bestaande bouwproducten en materialen zoveel mogelijk te hergebruiken. FIS kan daarbij eenvoudig de functie van materialenpaspoort aannemen. Stel dat er door een functionele wijziging bij de Universiteit 50 stalen puien vrijkomen. In het ideale geval kunnen architecten of aannemers dan een optie nemen op die goed onderhouden puien en die alvast integreren in hun ontwerp of bouwproject.

Wat is de rol van ODS binnen FIS?
ODS is zich ervan bewust dat we in het kader van een schonere en circulaire wereld de levensduur en -cyclus van bouwproducten zo lang mogelijk moeten verlengen. Uiteindelijk zullen er steeds minder nieuwe stalen kozijnprofielen vanuit onze magazijnen worden gedistribueerd ten gunste van meer gerefurbishte puien en onderdelen daarvan.
Architecten zullen ons in de nabije toekomst vragen stellen als:
Wat moet er gebeuren om deze circulaire niet brandwerende puien brandwerend te maken volgens de laatste norm? Welke verstevigingen moeten we realiseren om de hergebruikte puien geschikt te maken voor een stootbelasting behorende bij een bijeenkomstfunctie? Kan ODS regelen dat de puien wind- en waterdicht genoeg worden gemaakt en getest om een derde leven te krijgen in, dit keer, hoogbouw?

Binnen het FIS kunnen we nu al experimenteren met deze toekomstige rol en wellicht tot aanvullende inzichten komen. Het lijkt ons een goed idee om FIS ook voor dit soort vragen in een real life situatie uit te testen. Wij kennen veel projecten waarin stalen Jansen puien zijn of worden toegepast. Ook kunnen we aangeven of die nu al geschikt zijn om, met medewerking van de gebouwbeheerder, te koppelen aan FIS om dit te testen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *